Einde support Windows XP
Vanaf 8 april 2014 wordt Windows XP niet langer ondersteund. Er is geen technische ondersteuning en beveiligingsupdates worden niet meer geleverd. Zonder beveiligingsupdates wordt het werkstation kwetsbaarder voor onder andere virussen. Daarom moeten IT-beheerders op zoek naar een vervanging. En als zij toch zoekende zijn, is het misschien een goed moment om te kijken naar een nieuw werkplekconcept, waarin voor desktop virtualisatie met een Single Sign On (SSO) oplossing een belangrijke rol is weggelegd.

Virtuele desktop
Het toepassen van desktop virtualisatie, bijv. met Citrix XenApp/XenDesktop, brengt vele voordelen met zich mee. Eenvoudig en snel wisselen van werkplek is daar één van. Het wisselen van de werkplek wordt normaal gesproken vertraagd door het veelvuldig invullen van gebruikersnamen en wachtwoorden en het doorlopen van de connectiestappen. Door de virtuele desktop te combineren met Single Sign On hoeft een medewerker alleen een pas op de lezer te leggen waarna binnen enkele seconden een connectie kan worden gemaakt met de openstaande sessie.

Voordelen

  • Eenvoudig en snel wisselen van werkplek
  • Tijdwinst: in één keer toegang tot alle applicaties
  • Vergroot veiligheid en gebruiksgemak
  • Minder password reset calls voor de helpdesk
  • Meenemen openstaande sessie

Kennemer Gasthuis
Dit nieuwe werkplekconcept wordt momenteel uitgerold bij het Kennemer Gasthuis. Manager ICT & Medische Techniek, Gerard Hensels zegt hierover: “De snelheid en het gebruikersgemak is met name op afdelingen die onder tijdsdruk staan, bijvoorbeeld de spoedeisende hulp of artsen op patiëntbezoek, een groot goed.”