Zuyderland

Arts volgt patiënt dankzij Follow-Me

Zuyderland logo

Zuyderland

  • Enterprise Single Sign in combinatie met smartcard en pincode.
  • Sessie mee kunnen nemen van werkplek naar werkplek (Follow-Me).
  • Reductie van de inlogtijd van 2 minuten naar 10 seconden.
  • Terugdringen van het aantal werkplekken en patiënt centraal stellen in de zorgverlening

Arts volgt patiënt in Zuyderland dankzij Follow-Me

Ron Maes IT manager bij Orbis Medisch CentrumHet ziekenhuis Zuyderland is ontstaan uit een fusie tussen Atrium Medisch Centrum en Orbis Medisch en Zorgconcern. Het ziekenhuis beschikt over meerdere locaties, tien zorgcentra met buitenlocaties, twee hospices, revalidatie, geestelijke gezondheidszorg en jeugdgezondheidszorg. In de visie van het ziekenhuis staat de patiënt centraal en dat betekent ook dat de patiënt zich zo min mogelijk door het ziekenhuis hoeft te verplaatsen. "De arts volgt de patiënt en niet andersom," verklaart Ron Maes, IT manager bij Zuyderland. "Het gevolg van die visie is dat patiëntgegevens op alle locaties in het ziekenhuis snel beschikbaar moeten zijn. Daarbij moeten we kunnen garanderen dat de privacy van patiëntgegevens gewaarborgd is."

Hybride VDI-omgeving

Om dit mogelijk te maken implementeerde Zuyderland direct bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis in 2009 een Authentication Management oplossing voor het inloggen met pas en pincode. Met de huidige migratie naar een nieuwe VDI-omgeving volstaat deze oplossing echter niet meer. Ron Maes legt uit: "De eerst gekozen Authentication Management oplossing ondersteunde het authenticeren naar beide omgevingen wel, maar bij het omschakelen van de ene naar de andere omgeving duurde het 50 seconden voordat een sessie weer beschikbaar kwam. In een omgeving waar zorgverleners onder tijdsdruk staan is dit veel te lang. E-SSOM van Tools4ever kan als enige oplossing snel connecteren naar meerdere omgevingen. Daardoor realiseert E-SSOM een inlogtijd van 10 tot 15 seconden en is dus een oplossing waarmee wij het loginproces verder kunnen perfectioneren."

Sessie meenemen naar andere werkplek

Door E-SSOM te combineren met een smartcard met pincode kunnen de zorgverleners en medisch specialisten van Zuyderland op de locatie Heerlen en ook locatie Sittard-Geleen snel in- en uitloggen en hun sessie meenemen van de ene werkplek naar de andere werkplek. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld een arts die 's morgens op de polikliniek werkt en 's middags zijn sessie wil openen op de verpleegafdeling. "De zorgverleners loggen in door een smartcard in de lezer op het toetsenbord te steken en een pincode in te voeren. Als zij naar een andere locatie gaan, halen zij de smartcard uit de lezer waarna patiëntgegevens niet meer zichtbaar zijn voor anderen. De zorgverleners herhalen vervolgens deze handeling op de volgende werkplek."

"Door gebruik te maken van E-SSOM wordt het free seating principe beter gedragen. Voor onze 2.000 medewerkers hebben we nu slechts 1.300 werkplekken nodig.

Ron Maes, IT Manager bij Zuyderland ziekenhuis

Minder fysieke werkplekken

Naast het reduceren van de inlogtijd en vereenvoudigen van dit inlogproces, past de gekozen Authentication Management oplossing E-SSOM bij het free seating principe dat Zuyerland hanteert. Iedere medewerker moet op iedere werkplek in het ziekenhuis kunnen werken en daar snel toegang hebben tot de benodigde informatie. "Door gebruik te maken van E-SSOM wordt het free seating principe beter gedragen", aldus Ron Maes. "Voor onze 2.000 medewerkers hebben we nu slechts 1.300 werkplekken nodig."

Advies aan zorg verlenende organisaties

Ron Maes zou andere zorg verlenende organisaties zeker adviseren om E-SSOM in combinatie met een smartcard te overwegen: "Als je naar dit soort oplossingen zoekt, loont het zeker om met Tools4ever rond de tafel te zitten. Een oplossing is dan altijd dichtbij."