Volvo

Single login van 35 applicaties

Volvo logo

Volvo

  • Realiseren van een eenmalige (single) login voor alle generieke applicaties, in totaal ruim 35 stuks, voor ruim 1.200 gebruikers.
  • Vergroot gebruikersgemak, tijdswinst en voorkomen van ergernis.

Tijdswinst en gemak voor Volvo Dealers dankzij Single Sign On

Tjeu Bollen oprichter Beesd A2Beesd A2 is softwareleverancier en IT-dienstverlener voor de autobranche. De organisatie is in 2004 ontstaan vanuit Volvo Cars Nederland B.V. Beesd A2 is onder andere leverancier van het dealer management systeem iDAS, waarmee ruim 100 dealerbedrijven in Nederland hun voorraadbeheer, verkoopprocessen en werkplaatsmanagement regelen.

"Ik breng regelmatig bezoeken aan dealers en sinds een aantal jaar merk ik dat dealers in toenemende mate gebruik maken van webapplicaties," aldus Tjeu Bollen, oprichter van Beesd A2. "Zij moeten bijvoorbeeld auto's aan- en afmelden bij het RDW, vragen online offertes aan bij leasemaatschappijen of moeten een schade online melden." Voor al deze webapplicaties is een andere username en wachtwoord vereist. Volgens Tjeu Bollen gaat het gemiddeld om zo'n 20 applicaties die de medewerkers bij de dealers vrijwel dagelijks nodig hebben en waarop zij dus moeten inloggen. "Ik hoorde verkopers hierover klagen en zag dat zij op hun bureau een Word-document hadden liggen met de links naar alle applicaties en daarachter het wachtwoord en username. Ik was ervan overtuigd dat dit efficiënter en veiliger kon."

Eenmalig inloggen voor alle 35 (web-)applicaties

Na het lezen van een artikel over single sign on (SSO) van Tools4ever's consultant Arnout van der Vorst in Automatisering Gids, was Tjeu Bollen overtuigd van SSO als een geschikte oplossing voor deze situatie. Tools4ever presenteerde Enterprise Single Sign On Manager (E-SSOM) en Tjeu Bollen was onder de indruk van de eenvoud van het product en de snelheid van de implementatie. E-SSOM stelt eindgebruikers in staat om eenmalig in te loggen waarna automatisch toegang wordt verschaft tot alle applicaties en resources in het netwerk zonder nogmaals in te loggen. "We besloten om bij onze Volvo dealer in Apeldoorn een pilot te draaien," legt Tjeu Bollen uit.

"In de pilot had Tools4ever binnen één dag twintig applicaties geschikt gemaakt voor single sign-on. Vijf gebruikers op die locatie – 3 verkopers en 2 receptionisten – hebben 2 maanden de software kunnen testen. Vanaf dag 1 waren zij dolenthousiast. Toen de testlicentie na 2 maanden was verlopen, hingen zij direct aan de telefoon om aan te geven dat zij de software echt nodig hadden." Beesd A2 presenteerde de oplossing in het dealer bestuur en ook zij waren direct overtuigd van de voordelen van E-SSOM. Samen met Tools4ever implementeerde Beesd A2 E-SSOM bij alle Volvo dealers, verspreid over 110 vestigingen en voor ongeveer 1.200 gebruikers. In totaal worden 35 generieke applicaties met behulp van E-SSOM geschikt gemaakt voor eenmalige/single login.

"Toen de testlicentie na 2 maanden was verlopen, hingen de medewerkers direct aan de telefoon om aan te geven dat zij de software echt nodig hadden."

Tjeu Bollen, Oprichter Beesd A2

Tijdswinst en voorkomen ergernis

Vooral de medewerkers van de Volvo dealers profiteren van de voordelen van de software. Omdat zij niet voor iedere applicatie apart in hoeven te loggen, besteden zij minder tijd aan het loginproces en wordt veel ergernis voorkomen. Tjeu Bollen over de kosten: "Daarnaast is de investering voor de software niet heel groot en worden de kosten verdeeld onder de verschillende vestigingen. Dat alles maakte de beslissing om voor deze software te kiezen zeer eenvoudig."

Snelle implementatie

De implementatie van E-SSOM verliep zeer snel en voorspoedig en de kleine ongemakken die onderweg passeerden werden snel verholpen. Zo gebruiken dealers verschillende versies van Windows, hetgeen de implementatie lastiger maakt. En zijn er twee kleinere dealers die geen server hebben waarop de software kan draaien. "De consultant van Tools4ever dacht mee aan een oplossing voor deze situaties en zo konden deze dealers alsnog vrij eenvoudig worden aangesloten," concludeert Tjeu Bollen.