De groei van software developer naar manager (1)

De groei van software developer naar manager (1)

George Bakker - senior software engineer bij Tools4everSenior software engineer - George Bakker

In 2000 was ik op zoek naar een stageplek. Via mijn zus kreeg ik het nummer van Tools4ever. In die tijd was Tools4ever nog zo klein dat ik direct de directeur te spreken kreeg. Nadat we een stageopdracht hadden besproken kon ik de volgende dag al starten.

Na een succesvolle stageperiode ben ik parttime naast mijn studie in dienst gebleven wat uiteindelijk na mijn studie resulteerde in een fulltimebaan bij Tools4ever.

Eigen producten

In de begintijd van Tools4ever waren er maar een paar software developers. De filosofie was dat je met één persoon één product kon maken. Mijn eerste eigen tool was Migrate Magic, waarna ik Spaceguard SRM heb gebouwd. In 2004 ben ik begonnen met SSRPM (self service wachtwoord reset), een product wat nu nog steeds verkocht wordt. SSRPM heb ik tot ongeveer tot 2008 ontwikkeld en daarna overgedragen aan een collega-ontwikkelaar. Tot 2013 heb ik altijd alleen aan één product gewerkt. In de laatste jaren dat ik aan SSRPM werkte ben ik begonnen met het ontwikkelen van E-SSOM. Hier deed ik van begin tot eind alles zelf. Dit betekende niet alleen het ontwikkelen, maar ook het testen, inrichten van omgevingen en support.

In de tussentijd werd Tools4ever groter; er kwamen implementatieconsultants bij, een aparte supportafdeling en meer verkoopkantoren in het buitenland.

Nieuwe werkwijze

Vanaf 2013 zijn we op de afdeling met het aantal medewerkers gaan groeien. Hierdoor kon ik niet meer op de ‘oude’ manier verder werken. Ik werkte immers niet meer alleen aan een stuk software. Daarom zijn we gestart met het gebruik van scrum. Dit was nodig om efficiënter in teamverband goede software te kunnen ontwikkelen.

We kozen voor sprints met een duur van twee weken. Daarnaast wilden we na elke sprint een retrospective houden. Deze retrospective konden we gebruiken om de sprint bespreken, zodat we nieuwe sprints beter zouden kunnen doen.

In het begin was dit voor mij heel erg wennen, er kwamen veel administratieve taken bij kijken, terwijl ik gewend was om alle projecten van begin tot eind zelf te voltooien. Op zich werkte dit prima, maar ik merk in toch dat het werken in teamverband met scrum grote voordelen met zich meebrengt. Er wordt goed samengewerkt. Technische uitdagingen kunnen samen aangepakt worden en grote projecten kunnen worden gedeeld. Dit zorgt voor een efficiënt ontwikkelproces en niet in de laatste plaats voor een leuke plek om te werken.

Successen

In mijn tijd bij Tools4ever heb ik veel software geschreven. Ik kijk hier met plezier en trots op terug.

Spaceguard heb ik gemaakt toen ik net begon en dat was voor mij een enorme technische uitdaging. Ik had immers nog weinig ervaring met productontwikkeling. Hiermee behaalden we snel een groot succes doordat een grote klant het product kocht.

SSRPM was al een stuk complexer. Er moesten niet alleen servercomponenten gemaakt worden, maar ook clients die in het hele netwerk van de klant moesten draaien. Daar kwam nog bij dat het standaard Windows Login scherm aangepast moest worden om een extra knop te tonen: “wachtwoord vergeten”. Het allermooiste aan dit product was dat ik van mijn vrienden te horen kreeg dat zij ermee werkten in hun organisatie.

E-SSOM was verreweg de grootste technische uitdaging. Dit product grijpt overal op in. Applicaties die starten, het Windows login scherm, de Citrix sessie; eigenlijk alles waar het besturingssysteem ook mee te maken heeft. Een van de mooiere momenten was dat we een deal wonnen van een concurrent die met veel man aan hun product werken, terwijl ik toen nog alleen werkte.

In dit blog heb ik verteld over hoe ik bij Tools4ever ben begonnen en mij ontwikkelde tot een technisch goede software engineer. In mijn volgende blog vertel ik verder over het product waar ik nu met een team aan werk en hoe het samenwerken op mijn afdeling er uitziet.


Interesse in een vacature of wil je kennismaken?

Sirone is houdt zich bezig met recruitment.Wil je solliciteren op een vacature of wil je eerst weten wat Tools4ever voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

Sirone Immink 
Bel of app: 06 191 969 56
Mail: s.immink@tools4ever.com