Weg met de post-its

Afgelopen week las ik het volgende nieuws op De Utrechtse Internet Courant :
In zijn ijver de bevolking van Utrecht te informeren over de politiehelikopter die gisteravond over de Utrechtse binnenstad vloog, heeft woordvoerder Thomas Aling vanmiddag per ongeluk een login en wachtwoord van de politiecomputer online gezet.

Aling twitterde een foto van een computerscherm, waarop een foto van de helikopter te zien was. Wat de woordvoerder even over het hoofd zag, was dat op het beeldscherm ook een briefje geplakt was met daarop de inlog en het wachtwoord van één van zijn collega’s.
Bron: http://www.duic.nl/nieuws/1775/politiewoordvoerder-zet-per-ongeluk-inlog-en-wachtwoord-online/

Aan het beeldscherm geplakte briefjes en post-its met inloggegevens en wachtwoorden zijn bijna niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Kennelijk bezitten mensen zoveel – moeilijk te onthouden – wachtwoorden dat het opschrijven ervan noodzakelijk is. Een noodzakelijk kwaad, zo blijkt maar weer. Want het ondermijnt de informatiebeveiliging van de organisatie.

Er is een simpele oplossing om dit beveiligingsrisico te omzeilen. Met een Single Sign On oplossing hoeven eindgebruikers nog maar één wachtwoord en username te onthouden om in te loggen op hun computer zodat vervolgens alle benodigde applicaties automatisch geopend worden. De Single Sign On software neemt alle loginprocedures over en vult automatisch de benodigde logingegevens in. Indien nodig kan dit zelf gecombineerd worden met toegangspasjes. Dan er is er geen bestaansrecht meer voor de plakkers. Weg met de post-its.

Geschreven door:

Tjeerd Seinen

Tjeerd Seinen is Identity Management Expert & co-founder van Tools4ever. Hij beschikt over zowel een technische als commerciële achtergrond en is daardoor in staat om kansen in de markt om te zetten in functionaliteiten voor producten en consultancy diensten.
Terug