Hoeveel mag federatieve Single Sign-On uw school kosten?

Hoeveel mag federatieve Single Sign-On uw school kosten?

Door: Michael Uenk

Scholen maken steeds vaker gebruik van digitale leermiddelen als aanvulling op het bestaande lesmateriaal. Deze digitale leermiddelen worden aangeboden door educatieve uitgevers. Een aantal van die educatieve uitgevers hebben zich verenigt in een systeem genaamd Basispoort. Wanneer basisschool leerlingen inloggen op dit systeem krijgen zij toegang tot de extra leermiddelen. Doordat meerdere uitgevers hun middelen aanbieden in één portal, hoeven leerlingen maar één wachtwoord en gebruikersnaam te onthouden. Dit fenomeen kennen we onder de term Single Sign-On.

In november 2014 kwam de Basispoort negatief in het nieuws. Volgens onderzoek van RTL Nieuws zouden de privégegevens van leerlingen die Basispoort gebruiken, terechtkomen bij de educatieve uitgeverijen. Daarbij zou de privacywetgeving door de uitgeverijen en door de scholen worden geschonden. De uitgevers zouden de gegevens koppelen aan de prestaties die de leerlingen behalen binnen de leeromgeving en deze data gebruiken om aanbevelingen te doen over te bestuderen leermateriaal en ander diensten (uiteraard van de uitgevers die in Basispoort zijn verenigd). Volgens de uitgevers is overigens hun handelwijze niet in strijd met de wet.

In een interview met RTL Nieuws verklaart een ICT-coördinator van zes scholen in Nijkerk dat zij als school geen andere keus hadden dan het gebruik van Basispoort. Zij ontvingen een brief van de uitgevers dat zij als school gekoppeld moeten worden aan de (gratis) Basispoort voor toegang tot online methode software. In die brief werd de indruk gewekt dat er geen andere manier was. Als scholen niet meewerkten, konden de leerlingen de oefeningen niet doen. Zo leek het tenminste.

Een alternatieve manier om eenvoudig met één inlog toegang te krijgen tot digitaal lesmateriaal is via WebSSO. Via een webportal waar gebruikers eenmalig op inloggen kunnen meerdere cloud applicaties worden aangeboden. Met één inlog (Single Sign-On) is het zo mogelijk om toegang te krijgen tot alle gekoppelde applicaties. Deze oplossingen zijn weliswaar niet gratis, maar het grote voordeel is dat leveranciers geen achterliggend belang hebben bij de data die wordt gebruikt in de verschillende systemen. Hoeveel mag federatieve Single Sign-On uw school kosten?

Geschreven door:
Michael Uenk

Michael Uenk is werkzaam als account manager bij Tools4ever voor de non-profit sector (educatie, gemeente en zorg). Michael is sterk in het omzetten van organisatorische uitdagingen naar technische oplossingen.

Anderen bekeken ook

Voorkom fraude met cijfers en absentie eenvoudig

Voorkom fraude met cijfers en absentie eenvoudig

10 december 2014

IT als primaire arbeidsvoorwaarde

IT als primaire arbeidsvoorwaarde

16 oktober 2014

3 tips voor het inrichten en onderhouden van een ELO

3 tips voor het inrichten en onderhouden van een ELO

06 augustus 2014

Het loginproces en Het Nieuwe Werken

Het loginproces en Het Nieuwe Werken

16 juli 2014

Tijdelijk autorisaties overdragen

Tijdelijk autorisaties overdragen

04 juni 2014