Top 5 voordelen van een Cloud portaal met Single Sign-On

Top 5 voordelen van een Cloud portaal met Single Sign-On

Door: Arnout van der Vorst

Single Sign-On wordt bij veel bedrijven al ingezet, maar niet altijd via een portaal in de Cloud. Wat zijn de voordelen voor het gebruik van zo’n portaal. We zetten ze in dit blog op een rijtje:

1. Eén sterk wachtwoord

Door het inloggen voor alle applicaties mogelijk te maken via één portaal met maar één gebruikersnaam en wachtwoord kunnen er strengere eisen gesteld worden aan de toegang tot dit portaal. Doordat er nog maar 1 wachtwoord vereist is, kun je strengere eisen stellen aan de complexiteit van het wachtwoord. Gebruikers kunnen één wachtwoord makkelijk onthouden en hoeven daardoor hun wachtwoorden niet meer op te schrijven.

2. Verhoogt effectiviteit, productiviteit en gebruikerservaring

Doordat de gebruikers geen wildgroei aan gebruikersnaam- en wachtwoordcombinaties hebben krijgen ze sneller toegang tot hun applicaties en zijn daardoor effectiever. Nadat ze zijn ingelogd op het portaal hebben zij direct toegang tot alle applicaties die ze nodig hebben. De gebruiker heeft een 100% Single Sign-On ervaring. Daarnaast komen er op de helpdesk komen minder wachtwoord reset aanvragen binnen, zodat de helpdesk minder administratief werk heeft aan deze verzoeken.

3. Identiteit verificatie

Zo’n eenvoudige manier van inloggen kan in sommige gevallen riskant zijn. Om gebruikersgemak te handhaven maar wel veilig te stellen, is het mogelijk om extra toegangsregels toe te voegen. Door middel van de Access Policies worden potentieel gevaarlijke situaties uitgesloten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het inloggen vanuit een ander land dan Nederland uit te sluiten, maar ook wanneer er van buiten het eigen netwerk wordt ingelogd, kan er om een extra verificatie, zoals two-factor authenticatie, gevraagd worden. Ook is het mogelijk dat een belangrijke financiële applicatie niet vanaf een mobiel apparaat benaderd mag worden buiten kantoortijd.

4. Voldoen aan wet- en regelgeving

Wanneer gebruikers altijd inloggen via één portaal is er controle over de toegang en rechten per applicatie. Daarnaast wordt vastgelegd wie welke applicaties gebruikt, op welk moment en vanaf welke locatie. Hiermee kan worden voldoen aan normeringen zoals HIPAA, NEN 7510, SOX en HKZ.

5. Altijd en overal beschikbaar

Via het Cloud portaal zijn alle applicaties, zowel in de Cloud als op kantoor altijd direct beschikbaar. Dit portaal is zowel binnen als buiten het bedrijfsnetwerk beschikbaar via laptop, tablet of smartphone. Een gebruiker kan dus altijd en overal toegang krijgen tot zijn of haar applicaties. Door de ingebouwde wachtwoord reset functionaliteit heb je ook buitenkantoortijden toegang tot je applicaties indien je je wachtwoord vergeten bent.

Meer weten wat een SSO Cloud portaal voor uw organisatie kan betekenen? Bekijk ons Cloud Single Sign-On portaal: HelloID.

Arnout van der Vorst

Geschreven door:
Arnout van der Vorst

Maak kennis met Arnout van der Vorst, de inspirerende Identity Management Architect bij Tools4ever sinds het jaar 2000. Na zijn studie Hogere Informatica aan de Hogeschool van Utrecht is hij begonnen als Supportmedewerker bij Tools4ever. Daarna heeft Arnout zich opgewerkt tot een sleutelfiguur in het bedrijf.  Zijn bijdragen strekken zich uit van klantondersteuning tot strategische pre-sales activiteiten, en hij deelt zijn kennis via webinars en artikelen.

Anderen bekeken ook

SAP koppeling met Active Directory

SAP koppeling met Active Directory

06 september 2012

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

04 september 2012

De vooroordelen van Single Sign On

De vooroordelen van Single Sign On

29 november 2011

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

15 maart 2011

Single Sign On met terminal emulatie (VAX64, AS/400, Linux, SSH)

Single Sign On met terminal emulatie (VAX64, AS/400, Linux, SSH)

14 oktober 2010