Wat is MFA / 2FA?

Array ( [0] => Array ( [link] => Array ( [title] => Maak een afspraak [url] => /forms/afspraak-maken/ [target] => ) ) )

Wanneer een gebruiker probeert in te loggen op een systeem dat MFA gebruikt, wordt hij of zij eerst gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Dit is de eerste factor. Vervolgens wordt de gebruiker gevraagd om een tweede factor te verstrekken, zoals een code die naar zijn of haar smartphone is gestuurd, een vingerafdruk, of een hardware token.

Hoewel MFA een aanzienlijke verbetering van de beveiliging biedt ten opzichte van traditionele enkelvoudige authenticatiemethoden, is geen enkele beveiligingsmethode 100% veilig. Er zijn altijd potentiële risico’s, zoals phishing-aanvallen of het verlies van een hardware token. Echter, de extra laag van beveiliging die MFA biedt, maakt het aanzienlijk moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen.

Het toevoegen van een extra stap aan het inlogproces kan in eerste instantie ingewikkelder lijken, maar de meeste gebruikers wennen snel aan het proces. Bovendien bieden veel MFA-oplossingen opties voor het onthouden van vertrouwde apparaten, waardoor de tweede factor niet bij elke login hoeft te worden ingevoerd.

Ja, MFA kan worden gebruikt op een breed scala aan apparaten, waaronder desktopcomputers, laptops, tablets en smartphones. De specifieke MFA-methoden die beschikbaar zijn, kunnen echter variëren afhankelijk van het apparaat en het besturingssysteem.