}

Wat is Single Sign-On?

Wat is Single Sign-On (SSO)?

Er is niets zo vervelend als het moeten onthouden van allerlei wachtwoorden die je nodig hebt om in te loggen op applicaties. De gemiddelde eindgebruiker heeft dagelijks wel 12 verschillende wachtwoorden en gebruikersnamen nodig om in te loggen en hun werk te kunnen doen. Dat is frustrerend en leidt tot onveilige situaties. Eindgebruikers gaan wachtwoorden opschrijven op post-its en bijvoorbeeld onder het toetsenbord leggen. Het zou veel handiger zijn als eindgebruikers slechts één complex wachtwoord hoeven te onthouden om in te loggen op alle applicaties die zij nodig hebben.

Deze oplossing wordt geboden met Enterprise Single Sign-On (SSO) software. De SSO software vangt alle inlogvensters van applicaties af en vult automatisch de gevraagde credentials (gebruikersnaam en wachtwoord) in. De eindgebruiker hoeft slechts één keer aan te melden en dat doen zij met de gebruikelijke aanmeldprocedure op het werkstation/Windows.

De voordelen van Single Sign On zijn:

  • Eenvoud voor de eindgebruiker
  • De eindgebruiker is productiever
  • Betere beveiliging van het netwerk
  • Minder wachtwoord reset aanvragen bij de IT-helpdesk

Authenticatie Management

Vaak wordt Single Sign-On binnen organisaties gecombineerd met authenticatie management. Daarmee wordt het loginproces verder vereenvoudigd door gebruik te maken van een gebruikerspas en pincode. De gebruiker 'swiped' bij het inloggen zijn gebruikerspas langs een lezer en vult enkel een pincode in. Daarna is de gebruiker ingelogd op zijn werkstation en kan hij vervolgens alle applicaties openen die hij nodig heeft, zonder nogmaals in te loggen.