Gratis demo Contact
Integratie

Integratie

Wat is integratie?

Integratie (die we binnen HelloID met connectoren realiseren) is in de moderne IT-omgeving noodzakelijk om verschillende systemen, applicaties en databronnen te laten samenwerken. Organisaties gebruiken tegenwoordig verschillende technologieën en platforms om de bedrijfsprocessen te ondersteunen. Zonder integratie kunnen zulke systemen niet efficiënt met elkaar communiceren. Een gebrek aan integratie veroorzaakt zogeheten datasilo’s, inefficiënties en operationele uitdagingen. Bij IT-integratie koppelen we verschillende IT-systemen, softwaretoepassingen en gegevensbronnen. Dankzij integratie kun je informatie real-time delen en processen optimaliseren waarmee we uiteindelijk de productiviteit en besluitvorming verbeteren. We vertellen in dit artikel wat meer over integratie binnen IT-omgevingen en geven wat voorbeelden en uitdagingen. Daarna zoomen we specifiek in op de integratie binnen IAM omgevingen zoals HelloID.

Soorten integratie binnen IT-omgevingen

Er zijn verschillende vormen van IT-integratie, afhankelijk van de technische- en organisatiebehoeften:

  • Gegevensintegratie: Deze integratie wordt ook wel data-integratie genoemd en richt zich op het combineren en synchroniseren van data uit meerdere bronnen tot één integrale dataomgeving. Deze vorm van integratie is bijvoorbeeld bedoeld om datawarehouses, business intelligence omgevingen en data science toepassingen te ontwerpen.

  • Applicatie-integratie: Bij deze IT-integratie ligt de nadruk op het verbinden van verschillende softwaretoepassingen, zodat ze efficiënt en effectief kunnen samenwerken. Organisaties willen bijvoorbeeld hun Enterprise Resource Planning applicatie (ERP applicatie) integreren met hun financiële software.

  • Systeemintegratie: Deze integratie betreft meestal verschillende vormen van integratie (zoals applicatie- en gegevensintegratie) om binnen een organisatie complete bedrijfsprocessen te kunnen integreren. Bij bedrijven die nieuwe toepassingen of processen implementeren hebben we het meestal over systeemintegratie.

  • Cloudintegratie: Dit is een vorm van integratie die volledig is gericht op het koppelen en ontwikkelen van cloud-omgevingen. Ook de koppeling van bestaande – ook on-premises – systemen met cloudplatformen is onderdeel van je cloudintegratie.

  • IAM-integratie: Dit is een specifieke vorm van integratie om IAM platformen te koppelen aan alle relevante bron- en doelsystemen. Hier zoomen we verderop in dit artikel op in.

Voordelen van integratie

Integratie van IT-systemen levert tal van voordelen op. We noemen er een aantal:

  • Efficiëntere bedrijfsvoering: Je kunt handmatige processen waar meerdere systemen betrokken zijn beter automatiseren en gegevens foutloos uitwisselen.

  • Snellere communicatie: Als systemen rechtstreeks gegevens kunnen uitwisselen, versnelt dit de afhandeling van je bedrijfsprocessen en de besluitvorming.

  • Kostenreductie: Door minder handmatig en dubbel werk verminderen we de operationele kosten.

  • Verbeterd databeheer: Door integratie voorkomen we data duplicaties en inconsistenties tussen verschillende databases. Voor ieder type data binnen een organisatie – of tussen organisaties – kun je werken vanuit een beperkt aantal bronsystemen.

  • Betere schaalbaarheid: Dankzij integratie kunnen we bedrijfsprocessen automatiseren en eenvoudiger opschalen; je bemensing vormt niet langer de bottleneck.

  • Hogere klanttevredenheid: Klanten ervaren een naadloze dienstverlening. Klantverzoeken worden sneller afgehandeld terwijl er rekening wordt gehouden met alle beschikbare informatie.

  • Betere informatiebeveiliging: Door integratie kunnen we de IT-beveiliging integraal en consistent organiseren en monitoren. Zo voorkomen we dat we kwetsbaarheden binnen specifieke  IT-domeinen over het hoofd zien.   

Uitdagingen bij IT-integratie

IT-integratie heeft voordelen maar levert ook uitdagingen op. Compatibiliteit is zo’n uitdaging. Bij systeemintegratie moeten vaak legacy en moderne systemen worden gekoppeld, wat lastig is als men verschillende talen en technologieën hanteert. Sowieso kan de complexiteit een struikelblok vormen. Grote organisaties zijn soms doorgegroeid tot honderden applicaties en systemen. Dit vereist een goede integratievisie en -strategie waarin de juiste technologieën worden ingezet en de juiste competenties worden ingezet. Onderdeel van die complexiteit betreft de cyberbeveiliging met ingewikkelde vraagstukken als end-to-end encryptie, toegangscontroles en monitoring.

Tegelijkertijd komen er ook steeds nieuwe technologieën beschikbaar om integratie te ondersteunen en eenvoudiger te maken. API’s zijn al heel lang belangrijke bouwstenen voor integratie, maar er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld ook low-code/no-code integratieplatforms om de integratie te vereenvoudigen. Sowieso zijn open standaarden een belangrijk hulpmiddel bij integratie.

Integratie in IAM omgevingen

Identity en Access Management is een specifiek vakgebied met eigen integratieaspecten. Een IAM omgeving zorgt dat gebruikers zich eenvoudig, veilig en snel kunnen authentiseren en autoriseren voor aangesloten systemen. Integratie met identity providers, directory services en Single Sign-On Platformen levert daarbij specifieke uitdagingen op het gebied van performance, snelheid en schaalbaarheid.

Daarnaast is er een nog complexer integratievraagstuk. HelloID zorgt met behulp van de Provisioning en de Service Automation module dat bij grote organisaties de accounts en toegangsrechten voor soms duizenden gebruikers worden verstrekt en zoveel mogelijk geautomatiseerd. Daarbij zijn soms honderden applicaties in gebruik en een deel van die systemen moeten worden gekoppeld aan het HelloID platform. We zien verschillende integratievraagstukken. De belangrijkste zijn de integraties met bron- en doelsystemen.

Integratie met bronsystemen

Accounts en toegangsrechten kun je automatisch verstrekken aan de hand van gebruikersgegevens zoals iemands functie, afdeling en deskundigheden. Bij concepten als Role Based Access Control (RBAC) en Attribute Based Access Control (ABAC) stel je in een zorginstelling bijvoorbeeld vast dat iemand met de functie ‘verpleegkundige’ en ‘arts’ toegang krijgen tot de zorgapplicatie. In een aanvullende regel kun je dan afspreken dat deze medewerkers alleen toegang krijgen tot de patiëntgegevens van de afdeling waar ze werkzaam zijn. Brongegevens als iemands functie en afdeling haal je daarvoor uit het HR-systeem zodat je altijd de actuele gegevens gebruikt. Maar er kunnen ook gegevens uit andere bronsystemen komen. Zo kunnen organisaties een aparte applicatie gebruiken om de inhuurkrachten te beheren. En soms wordt roosterinformatie uit planningsapplicaties gebruikt om toegangsrechten nog nauwkeuriger te beheren.

Bij de integratie met die bronsystemen is dus de uitdaging dat gegevens uit verschillende bronsystemen binnen HelloID worden gemapt naar één uniform formaat van medewerkersgegevens. Zoals de NAW-gegevens van de medewerker en dienstcontracten. Die uniforme set gegevens beheren we binnen HelloID in de zogeheten Identity Vault. Die uniformering is belangrijk omdat je dan bij een selectie van een nieuw HR-platform alleen die koppeling hoeft aan te passen en de verdere werking van HelloID intact blijft.

Integratie met doelsystemen

We kunnen accounts en toegangsrechten geautomatiseerd provisionen aan de hand van RBAC/ABAC, zoals we hiervoor al beschreven. We kunnen daarnaast ook individuele toegangsrechten verstrekken met behulp van de Service Automation Module. Ongeacht hoe we de rechten verstrekken, we moeten integratie met doelsystemen realiseren om de accounts en rechten in die doelsystemen te kunnen configureren en activeren. Daarvoor ontwikkelde Tools4ever talloze connectoren om die integratie zo eenvoudig mogelijk te maken. Uitgangspunt is veelal een beschikbare API van dat doelsysteem. Daarmee ontwikkelen we een connector waarmee we accounts en toegangsrechten kunnen aanmaken, en daarna aanpassen en verder beheren.

Voorbeeld IAM integraties

Er zijn verschillende type bron- en doelsystemen die met HelloID kunnen worden geïntegreerd. We geven hieronder een paar voorbeelden van veelgebruikte IAM integraties:

HR-IAM integratie

HR-applicaties zijn de meest gebruikte IAM bronsystemen. HelloID biedt daarom connectoren voor vrijwel alle gangbare HR-systemen. De AFAS koppeling is een bekend voorbeeld. Met de verzamelde gegevens uit zo’n HR-systeem kun je vervolgens accounts aanmaken in relevante doelsystemen, en de benodigde toegangsrechten aanmaken. Zo’n HR-koppeling is meestal bi-directioneel. HelloID kan niet alleen gegevens uit het systeem ontvangen, maar ook instellingen in het HR-systeem wijzigen. Zo kun je de AFAS-koppeling gebruiken om medewerker-accounts aan te maken in het AFAS Insite self-service portaal. Daarmee kunnen medewerkers de eigen personeelsgegevens inzien en beheren.

Integratie met een identity provider

Veel organisaties gebruiken een Identity Provider als Active Directory of Entra ID. HelloID worden vrijwel altijd met zo’n identity provider geïntegreerd om accounts aan te maken en toegangsrechten te configureren. Veel klanten maken dus gebruik van de AD connector of Entra ID connector. Deze integratie is niet alleen belangrijk om gebruikers toegang te geven tot kantoorapplicaties en mail. De identity provider verzorgt ook de Single Sign-On naar andere systemen zodat de gebruikers niet steeds opnieuw hoeven in te loggen.

IAM-ITSM integratie

HelloID wordt ook vaak gekoppeld aan IT Service Management systemen. Hiervoor zijn meerdere integratieoplossingen beschikbaar, zoals de TOPdesk connector. Belangrijk daarbij is dat zo’n ITSM-integratie niet alleen is bedoeld om accounts aan te maken en rechten te configureren. Je kunt met de IAM-ITSM integratie ook de verdere beheerprocessen stroomlijnen. Via de HelloID-TOPdesk integratie kun je bijvoorbeeld de afhandeling van veelvoorkomende tickets en wijzigingen vereenvoudigen. Zoals het verstrekken van bedrijfsmiddelen, password resets en individuele aanvragen voor autorisaties.

Connectoren met EPD’s en andere zorgapplicaties

De integratie met Elektronische Patiënt Dossiers (EPD) en andere zorgsystemen is voor zorgorganisaties enorm belangrijk. Handmatig account en rechtenbeheer is niet alleen arbeidsintensief maar ook enorm ingewikkeld. Het gaat er namelijk niet alleen om medewerkers tijdig een account te verstrekken. Om compliant te zijn met IB-normen als NEN 7510 moet ook nauwkeurig worden ingesteld welke functionaliteit toegankelijk is, en welke cliënt- of patiëntgegevens mogen worden verwerkt. Instellingen die afhankelijk kunnen zijn van iemands functie, deskundigheden en afdeling. Daarom beschikt HelloID over verschillende integratiemogelijkheden zoals de gecertificeerde Nedap Ons connector en de HiX connector.

Samenhang tussen IAM-koppelingen

De integratie tussen je IAM platform en zo’n systeem is overigens geen stand-alone aangelegenheid. Een platform als HelloID regisseert ook de workflow en gegevensuitwisseling tussen de verschillende aangesloten systemen. Je gebruikt gegevens uit het HR-systeem om accounts aan te maken in bijvoorbeeld de Active Directory. Maar die Active Directory Accountgegevens zullen vervolgens ook weer worden gebruikt om instellingen te configureren in bijvoorbeeld de HR- en ITSM-systemen. HelloID fungeert dus als een regisseur en voorkomt dat er allerlei complexe directe integraties nodig zijn zoals een AFAS-AD of AD-TOPdesk koppeling.

Meer weten over de IAM integratie

Meer over de mogelijkheden om het HelloID platformen te koppelen aan de verschillende bron- en doelsystemen vind je op de Tools4ever site. Met onder andere een overzicht van alle connectoren.

Gerelateerde artikelen

Integratie is een proces waarbij je verschillende systemen, applicaties of gegevensbronnen koppelt om efficiënter en effectiever samen te werken. Integratie zorgt voor automatische gegevensuitwisseling, verbeterde workflows en een naadloze samenwerking.

Bij applicatie integratie koppel je verschillende softwaretoepassingen om gegevens uit te wisselen en functionaliteiten te laten samenwerken. Applicaties worden geïntegreerd met behulp van API’s, middleware en andere technologieën.

Bij systeemintegratie koppel je verschillende IT-systemen, applicaties en databronnen om complete businessprocessen te optimaliseren.