Tools4ever laat leerlingen snel en eenvoudig inloggen met QR-badge

Tools4ever laat leerlingen snel en eenvoudig inloggen met QR-badge

Tools4ever ontwikkelde een nieuwe oplossing om scholieren snel een veilig te laten inloggen op computers en tablets. Dankzij een pasje met QR-code hebben ze eenvoudig toegang tot al hun school applicaties, zonder ingewikkelde gebruikersnamen en passwords. Stichting SPOM – een samenwerkingsverband van basisscholen in de gemeenten West Maas en Waal en Druten – nam als eerste onderwijsinstelling deze nieuwe en innovatieve Single-Sign-On service in gebruik.

De oplossing is onderdeel van HelloID, de cloud-based Single Sign-On oplossing van Tools4ever. De leerling houdt zijn of haar pasje voor de camera van de computer of tablet. De HelloID software scant de QR-code op het pasje en identificeert de leerling. Die krijgt daarna een eenvoudig persoonlijk portal te zien met alle voor die leerling toegankelijke school applicaties. Met één muisklik of tap kiest de leerling vervolgens de gewenste toepassing. In enkele seconden zijn de leerlingen aan de slag. Zonder hulp van de leerkracht.

Dit is belangrijk bij gepersonaliseerd onderwijs dat is toegesneden op de behoeftes en mogelijkheden van individuele leerlingen. Digitale leermiddelen spelen daarin een belangrijke rol maar de toegankelijkheid van computers blijkt vaak nog een belemmering. Met name in de lagere groepen kost het de leerkrachten en onderwijsassistenten vaak te veel tijd om leerlingen op gang te helpen. Dankzij de nieuwe HelloID oplossing met QR-badges is dat probleem nu opgelost.

Tom van de Geijn, Staflid ICT en Innovatie bij SPOM: Dankzij HelloID met QR-codes kunnen leerlingen nu eenvoudig, zelfstandig en snel inloggen op hun Chromebook. We zagen na de introductie van de pasjes het gebruik ook onmiddellijk toenemen. Inmiddels worden de computers dagelijks gebruikt en vormen ze een natuurlijk onderdeel van ons onderwijs. Zowel leerlingen als docenten zijn enthousiast.

De mogelijkheid om eenvoudig en snel in te loggen via de QR-badge is onderdeel van de complete HelloID ‘Identity-as-a-Service’ voor scholen. HelloID zorgt dat leerlingen met de QR-badge toegang hebben tot leerapplicaties, terwijl de toegang voor het personeel naar de andere administratieve en onderwijssystemen regulier is beveiligd met gebruikersnamen, wachtwoorden en desgewenst 2-Factor Authenticatie. Tezamen met de uitgebreide beheer- en auditmogelijkheden zijn scholen optimaal voorbereid op de AVG en verdere beveiligingseisen. Bovendien minimaliseert HelloID de backoffice werkzaamheden.

Maikel Baars, Accountmanager bij Tools4ever: In het onderwijs stroomt vrijwel iedere leerling jaarlijks door naar een volgend leerjaar en zijn er ieder schooljaar natuurlijk ook veel in- en uitstromers. Bij HelloID is dat proces volledig geautomatiseerd. De specifieke onderwijs proces-flows en de integratie met leerling administratie- en volgsystemen worden volledig ondersteund. Het toegangsprofiel van een leerling wordt bij de overgang naar een volgend leerjaar vanzelf aangepast.

Door de pasjes met QR-code hebben inmiddels 2400 leerlingen op 15 basisscholen van SPOM dagelijks met één eenvoudige handeling toegang tot hun schoolwerk. Het blijkt een cruciale innovatie om gepersonaliseerd, digitaal ondersteund onderwijs ook écht toegankelijk te maken.

Wilt u meer informatie ontvangen en/of benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie zijn? Maak direct een afspraak of neem contact met ons op.

< terug naar overzicht