Afas profit HRM Active Directory synchronisation

Afas profit HRM Active Directory synchronisation

Door: Arnout van der Vorst

AFAS Profit HRM is een bekend HRM systeem in Nederland. We zien klanten die medewerkers en externen of uitzendkrachten in AFAS Profit HRM registreren en vervolgens de wens koesteren dat deze medewerkers ook meteen automatisch via provisioning naar Active Directory worden gekoppeld.

Recentelijk heb ik een dergelijke provisioning oplossing voor een grote klant gerealiseerd, waarbij de klant voor een workflow oplossing met e-formulieren heeft gekozen via het UMRA framework. De speerpunten van deze oplossing zijn:
  • PZ medewerker boekt medewerker in AFAS Profit HRM.
  • AFAS heeft een ingebouwde AFAS2UMRA export job die elke dag om 6:00 een CSV export draait van alle ingeschreven medewerkers. Eventueel kan UMRA ook rechtstreeks uit AFAS lezen, deze klant koos echter voor een push oplossing.
  • UMRA voert elke nacht een compare uit tussen AFAS Profit HRM en Active Directory. Zodra iemand tussen nu en 30 dagen in de toekomst in dienst komt, wordt er een mail notificatie uitgezet naar de helpdesk.
  • Een helpdeskmedewerker opent zijn/haar e-formulier “Nieuwe gebruiker (AFAS-NL)”, waarin de medewekers uit de notificatie direct zichtbaar zijn.
  • De helpdeskmedewerker verrijkt het aanmaakproces met keuzes zoals groeplidmaatschappen, over te nemen autorisaties van een voorbeeldaccount, mailbox store, telefoonnummers en informatie weg te schrijven in andere applicaties en/of databases.
  • Het UMRA e-formulier maakt een account met resources aan in Active Directory en schrijft tevens direct een call weg naar het helpdesksysteem (ManageEngine) om de rapportage volledig te houden.
  • Notificatie richting de manager om aan te geven dat het account aangemaakt is.
Bovenstaande oplossing is met ongeveer 5 dagen aan consultancy inspanning te realiseren, wat betrekkeling kort is. Het volledige aanmaakproces voor deze klant is nu tijdig en kan zonder fouten volgens bedrijfsstandaarden worden uitgevoerd.
Koppeling van AFAS naar Active Directory – Tools4ever’s Auto User Account Provisioning solution
Arnout van der Vorst

Geschreven door:
Arnout van der Vorst

Maak kennis met Arnout van der Vorst, de inspirerende Identity Management Architect bij Tools4ever sinds het jaar 2000. Na zijn studie Hogere Informatica aan de Hogeschool van Utrecht is hij begonnen als Supportmedewerker bij Tools4ever. Daarna heeft Arnout zich opgewerkt tot een sleutelfiguur in het bedrijf.  Zijn bijdragen strekken zich uit van klantondersteuning tot strategische pre-sales activiteiten, en hij deelt zijn kennis via webinars en artikelen.

Anderen bekeken ook

De vooroordelen van Single Sign On

De vooroordelen van Single Sign On

29 november 2011

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

15 maart 2011

SAP koppeling met Active Directory

SAP koppeling met Active Directory

06 september 2012

Single Sign On met terminal emulatie (VAX64, AS/400, Linux, SSH)

Single Sign On met terminal emulatie (VAX64, AS/400, Linux, SSH)

14 oktober 2010

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

04 september 2012