}

CASE: koppeling Personnelview - Planon - Corsa - AFX - Protime - AD

Weer even een korte case update, ik ben op dit moment bezig bij een gemeente met een koppeling tussen bovengenoemde systemen, waarbij UMRA als product wordt gebruikt om de koppelingen te realiseren.

  • PersonnelView (Pview) = leidend HR systeem, bevat alle medewerkers (ook extern/inhuur) met contractinformatie, in dienst datum, uit dienst datum en organisatie hierarchie (sector, afdeling en team).
  • Planon = facility management, gedeeltelijk ook bron-systeem
  • Corsa = document management, doel-systeem
  • ProTime = tijdsregistratie, doel-systeem
  • AD = doel-systeem
  • AFX (Chubb) = toegangspasbeheer, doel-systeem
Het is zeer belangrijk om bij een koppeling tussen deze systemen de functionele beheerders van elke applicatie in het proces te betrekken, er zijn tenslotte bepaalde criteria waaronder een koppeling functioneert en een beheerder moet weten wat er met zijn/haar systeem gebeurt.
 
De huidige status is dat Pview en AD niet volledig in sync zijn. In de afgelopen tijd zijn ook de externen en inhuurkrachten in Pview geregistreerd, maar de koppelingen zijn daar niet op afgestemd met als gevolg dat nagenoeg al deze accounts met de hand zijn aangemaakt en nu niet meer herkend worden door de koppeling. Dit betekent dat er eerst een handmatige opschoonactie moet worden doorgevoerd waarbij er bij een aantal accounts in AD de personeelscode uit Pview moet worden ondergebracht (employeeID) om zo weer beide systemen in sync te brengen.
 
De koppeling tussen Pview en AD bestaat uit 3 scenario's:
  • Aanmaken van het account zodra in Pview een medewerker in dienst komt met de juiste resources, zoals home-directory en mailbox
  • Update van naamgeving wanneer dit wijzigt
  • Disable van de gebruiker zodra deze uit dienst gaat

SAP koppeling met Active Directory

Bij 1 van grootste ziekenhuizen van Nederland heb ik recentelijk een SAP koppeling naar Active Directory opgeleverd met behulp van UMRA van Tools4ever. Het scenario is dat SAP elke x minuten een feed aanleverde in CSV formaat met alle wijzigingen, die vervolgens in Active Directory verwerkt moeten worden. Met behulp van specifieke codes voor bepaalde mutaties (instroom, doorstroom, uitstroom) weet de UMRA engine welke business logica uitgevoerd moet worden.

Lees meer

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

Cloud applicaties als Google Apps, Salesforce.com, GoToMeeting, Office 365, itslearning, AFAS Online en RAET Online worden steeds meer ingezet in het bedrijfsleven. Bij cloud applicaties is het lastiger om exact te weten wie toegang heeft tot welke applicaties en data. Leveranciers van cloud oplossingen geven helaas weinig prioriteit aan het ontwikkelen van beter beheer van user accounts en toegangsrechten in hun applicaties.

Lees meer

De vooroordelen van Single Sign On

Veel IT managers en Security Officers zijn terughoudend als het gaat om het implementeren van een Single Sign On (SSO) oplossing, hoewel de voordelen van SSO duidelijk zijn. Namelijk onder andere gebruikersgemak voor de eindgebruiker en minder wachtwoord reset calls naar de helpdesk. De terughoudendheid ten aanzien van SSO wordt in de hand gewerkt door een aantal vooroordelen over SSO.

Lees meer

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

Veel organisaties zijn bezig met RBAC in meer of mindere vorm; verkenning, project, implementatie, vulling of beheer. We zien dat dit gestuurd wordt door normen als NEN7510, waarin voornamelijk staat beschreven dat je moet kunnen aantonen waarom iemand een autorisatie nodig heeft en hoe deze tot stand is gekomen. Inmiddels weten we dat RBAC niet een heilige graal is, maar dat veel implementaties stuk lopen door de te grote scope en complexiteit.

Lees meer

Single Sign On met terminal emulatie (VAX64, AS/400, Linux, SSH)

We zien dat veel organisaties steeds bewuster bezig zijn met security, waarschijnlijk mede ingegeven door regelgeving zoals NEN7510 en ICT-audit trajecten. Naast het autorisatiebeheer binnen applicaties, waar we al verschillende oplossingen voor bieden zijn we ook actief op het authenticatie-vlak, namelijk met een Single Sign On (SSO) oplossing.

Lees meer