Delegatie naar projectmanagers: Self-Service beheer van een projectmap

Delegatie naar projectmanagers: Self-Service beheer van een projectmap

Door: Arnout van der Vorst
Uitdaging:

Bij de wat grotere organisaties zie ik vaak de behoefte om voor een project een eigen map te hebben die een projectmanager zelf kan beheren. Zo wil een projectmanager zelf leden kunnen toevoegen of verwijderen en bepalen wie mag lezen of schrijven. De procedure is meestal dat een projectmanager naar ICT moet om een map aan te laten maken en elke wijziging van autorisaties of permissies door moet geven aan ICT. Binnen ICT resulteert dit in een call of ticket waarbij er een persoon toegewezen moet worden om de taak uit te voeren en de projectmanager op de hoogte te stellen.

Het kan anders:
Middels self-service kun je een projectmanager prima zelf een project laten registreren en als ICT beheer bepalen wat er dan precies technisch gebeurt op NTFS niveau en in de Active Directory middels templates. Het is bijvoorbeeld mogelijk om via een koppeling met het HR systeem te herkennen wie in Active Directory daadwerkelijk de projectmanagers zijn, vervolgens kunnen deze accounts via een beveiligde electronische formulieren (e-forms) oplossing zelf een project aanmelden. Dit project wordt dan gecontroleerd op naamgeving en duplicaten, vervolgens kan via een intelligent mechanisme ergens op een fileserver een map worden aangemaakt. Dit mechanisme laat bijvoorbeeld toe om een groep fileservers op te geven en dat de server met de meeste vrije ruimte wordt gehanteerd, of dat er een willekeurige server wordt gekozen uit een groep. Met DFS zou dit nog makkelijker zijn en heb je in de regel minder intelligentie nodig bij het uitzoeken van een NTFS locatie, dat regelt DFS immers grotendeels. Nadat de map is aangemaakt kunnen automatisch in de Active Directory locale en globale groepen worden aangemaakt met een zelf gekozen naamgevingsconventie, bijvoorbeeld G-LG-NTFS-“project”-R en G-LG-NTFS-“project”-C. De lokale groepen worden dan met de globale groepen verbonden en krijgen read en change rechten op de map. De projectmanager krijgt na afloop van het electronische formulier waarin de acties meteen worden uitgevoerd de melding dat de map is aangemaakt en kan meteen door naar het volgende formulier om leden aan de map toe te voegen met lees of schrijfrechten. Feitelijk wordt dan op de achtergrond een mutatie uitgevoerd op de eerder aangemaakte Active Directory groepen, echter is dat voor de projectmanager niet meer relevant.
Meer weten?
Organisatie delegatie en Self Service
Arnout van der Vorst

Geschreven door:
Arnout van der Vorst

Maak kennis met Arnout van der Vorst, de inspirerende Identity Management Architect bij Tools4ever sinds het jaar 2000. Na zijn studie Hogere Informatica aan de Hogeschool van Utrecht is hij begonnen als Supportmedewerker bij Tools4ever. Daarna heeft Arnout zich opgewerkt tot een sleutelfiguur in het bedrijf.  Zijn bijdragen strekken zich uit van klantondersteuning tot strategische pre-sales activiteiten, en hij deelt zijn kennis via webinars en artikelen.

Anderen bekeken ook

SAP koppeling met Active Directory

SAP koppeling met Active Directory

06 september 2012

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

04 september 2012

De vooroordelen van Single Sign On

De vooroordelen van Single Sign On

29 november 2011

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

15 maart 2011