Het loginproces en Het Nieuwe Werken

Het loginproces en Het Nieuwe Werken

Door: Michael Uenk

Veel gemeentes hebben al een flinke slag geslagen met het Nieuwe Werken, door bijvoorbeeld het introduceren van flexplekken en cloudsystemen. Het inlogproces daarentegen verloopt nog niet efficiënt. Frontdesk medewerkers bij gemeentes moeten dagelijks meerdere keren inloggen bij diverse applicaties en misschien ook vanaf meerdere werkplekken door de komst van flex plekken. Met name de verschillende Key2-applicaties (bijvoorbeeld Key2burgerzaken) worden veelvuldig geraadpleegd. Voor de verschillende applicaties moet een medewerker steeds een andere gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Het inlogproces voor de frontdesk medewerkers wordt daardoor omslachtig, maar ook onveilig. Denk aan briefjes met wachtwoorden onder het toetsenbord of het uitwisselen van wachtwoorden.

Eenvoudig inloggen met toeganspas

Het inlogproces kan vereenvoudigd en veiliger worden gemaakt met Single Sign On (SSO). Door de inzet van deze software, hoeft een medewerker nog maar één keer in te loggen, op het Windows account, om vervolgens toegang te hebben tot alle applicaties. De sso software vult automatisch de benodigde gebruikersnamen en wachtwoorden in voor de verschillende applicaties.

Wilt u het loginproces nog verder vereenvoudigen voor frontdesk medewerkers? Dat kan door de gebruikersnaam en wachtwoord te vervangen door een pas met pincode. Waarschijnlijk verkrijgen uw medewerkers toegang tot het gemeentehuis met een pas of gebruiken zij een pas om af te rekenen in de kantine of voor follow-me printing. Deze pas kan, in combinatie met een pincode, de gebruikersnaam en wachtwoord vervangen. Door een pas tegen de reader te plaatsen is de medewerker ingelogd op de computer en direct ook op alle applicaties. Wanneer de medewerker de pas verwijderd of opnieuw tegen de reader houdt wordt hij/zij uitgelogd.

Voordelen authentication management

  1. Snel en veilig inloggen met pas en pincode (two factor authenticatie)
  2. Sessie meenemen van werkplek naar werkplek
  3. Eenvoudig loginproces voor (frontdesk)medewerkers
  4. Voldoen aan wet- en regelgeving

De SSO-oplossing van Tools4ever, E-SSOM, ondersteunt alle soorten passen en gangbare readers, waaronder Mifare Classic, Mifare DESFire EV1en HID Prox.

Geschreven door:
Michael Uenk

Michael Uenk is werkzaam als account manager bij Tools4ever voor de non-profit sector (educatie, gemeente en zorg). Michael is sterk in het omzetten van organisatorische uitdagingen naar technische oplossingen.

Anderen bekeken ook

Voorkom fraude met cijfers en absentie eenvoudig

Voorkom fraude met cijfers en absentie eenvoudig

10 december 2014

IT als primaire arbeidsvoorwaarde

IT als primaire arbeidsvoorwaarde

16 oktober 2014

3 tips voor het inrichten en onderhouden van een ELO

3 tips voor het inrichten en onderhouden van een ELO

06 augustus 2014

Tijdelijk autorisaties overdragen

Tijdelijk autorisaties overdragen

04 juni 2014

Kantoorautomatisering uitbesteden of intern oplossen?

Kantoorautomatisering uitbesteden of intern oplossen?

28 mei 2014