Tijdelijk autorisaties overdragen

Tijdelijk autorisaties overdragen

Door: Michael Uenk

Er is een aantal situaties waarin het handig kan zijn om tijdelijk autorisaties over te dragen aan een collega. Bijvoorbeeld bij ziekte, vakantie of als een medewerker onverwacht op een andere locatie moet werken. Wanneer een collega invalt voor een zieke collega of op een andere locatie heeft deze medewerker vaak andere toegangsrechten nodig. Doordat dit gebeurt op onverwachte momenten en ook buiten kantooruren is het mogelijk dat de ICT-afdeling niet tijdig de juiste autorisaties kan verzorgen. Om toch te kunnen werken, wisselen medewerkers hun accounts gegevens onderling uit. Dit zorgt voor een security risico.

UMRA Self Service portal
Met het UMRA Self Service portal is het mogelijk om snel en eenvoudig medewerkers tijdelijk extra autorisaties te geven. Een manager (of indien zo geconfigureerd, een medewerker zelf) kan in het portal extra autorisaties aanvragen. Deze aanvraag wordt door de UMRA engine direct in het netwerk verwerkt. Deze extra uitgegeven autorisaties kunnen een tijdslimiet hebben (bijvoorbeeld de duur van een dienst, of een bepaald aantal uur). Ter kennisgeving wordt er door UMRA automatisch een e-mail verstuurd aan de verantwoordelijke manager. Deze kan wanneer nodig de extra autorisaties intrekken. Alle acties worden gelogd om een audittrail te kunnen voorleggen.

Stichting Leekerweide
Tijl Oomens, projectleider bij stichting Leekerweide vertelt:

“We hebben binnen onze stichting een vaste groep flexibel inzetbare medewerkers. De medewerkers in deze groep werken op verschillende locaties en met verschillende cliëntgroepen. Flexibiliteit is voor ons erg belangrijk, maar omdat er met cliëntinformatie wordt gewerkt is het van belang dat er discreet met deze informatie wordt omgegaan. We streven ernaar om medewerkers alleen informatie te tonen die van belang is voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Bij Leekerweide kunnen medewerkers eenvoudig tijdelijk extra rechten te verkrijgen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de UMRA Self-service portal.”

Invallers van Leekerweide kunnen zelf via een webportal extra rechten aanvragen. Deze rechten worden voor een periode van 12 uur toegekend. Medewerkers die voor langere tijd rechten nodig hebben worden door de beheerafdeling via het self service portal verwerkt.

Geschreven door:
Michael Uenk

Michael Uenk is werkzaam als account manager bij Tools4ever voor de non-profit sector (educatie, gemeente en zorg). Michael is sterk in het omzetten van organisatorische uitdagingen naar technische oplossingen.

Anderen bekeken ook

Voorkom fraude met cijfers en absentie eenvoudig

Voorkom fraude met cijfers en absentie eenvoudig

10 december 2014

IT als primaire arbeidsvoorwaarde

IT als primaire arbeidsvoorwaarde

16 oktober 2014

3 tips voor het inrichten en onderhouden van een ELO

3 tips voor het inrichten en onderhouden van een ELO

06 augustus 2014

Het loginproces en Het Nieuwe Werken

Het loginproces en Het Nieuwe Werken

16 juli 2014

Kantoorautomatisering uitbesteden of intern oplossen?

Kantoorautomatisering uitbesteden of intern oplossen?

28 mei 2014