Personeelsnummer of BSN in Active Directory, hoe?

Personeelsnummer of BSN in Active Directory, hoe?

Door: Arnout van der Vorst

Update 1 mei 2016:
De wetgeving omtrent het gebruik van persoonsgegevens schrijft duidelijk voor dat het BSN onder geen enkele omstandigheid gebruikt mag worden als identificatie of sleutel. Het personeelsnummer is toegestaan, echter komt het nog steeds voor bij organisaties dat 1 natuurlijk persoon meer van deze nummers heeft. In dat geval berekent onze oplossing automatisch een sleutel van toegestane persoonsgegevens die voldoende stabiel zijn.

Organisaties die bezig zijn met het opschonen van hun Active Directory of het koppelen van andere systemen zoals smoelenboeken, printpassen, etc lopen vaak tegen het probleem aan dat ze het personeelsnummer of BSN niet in de Active Directory hebben staan. Dit is vaak de showstopper om Active Directory als leidende account database te gaan beschouwen, en zorgt voor problemen bij het koppelen van alle identiteiten binnen de organisatie.

Scenario: je hebt een HRM systeem met 1000 medewerkers met hun naamgeving, al dan niet dubbele dienstverbanden, functies, afdelingen en leidinggevenden. Aan de andere kant heb je een Active Directory met 2300 accounts waar in de loop der jaren verschillende ICT medewerkers met de hand hun eigen interpretatie van de naamgevingsstandaarden hebben gebruikt om accounts aan te maken. De wens bestaat om Active Directory op te schonen of om de Active Directory als centrale account database te gaan positioneren.
Uitdaging: de eerste stap zou dan kunnen zijn om te gaan bepalen welke van de 2300 accounts toegewezen is aan medewerkers die uit dienst zijn. Dit betekent dat je medewerkers uit HRM moet gaan koppelen aan accounts in de AD. Als het personeelsnummer of BSN niet in de AD staat heb je geen unieke sleutel om deze koppeling tot stand te brengen. Het handmatig invullen van personeelsnummers of de BSN op alle AD accounts is een tijdrovende klus.
Oplossing: met UMRA en de consultancy services van Tools4ever kun je binnen 1 dag een match realiseren tussen HRM en AD, waarbij personeelsnummer en/of BSN aan de Active Directory worden toegevoegd in voor eindgebruikers onzichtbare attributen. We zijn in staat om alle mogelijke combinaties van naamgevingsconventies (100+) die ooit gebruikt zijn om accounts aan te maken, inclusief alle mogelijke volgorders van partnernamen en schrijfwijzes, te matchen aan het HRM systeem. De ervaring leert dat we hiermee altijd rond de 85-90% matchingsgraad weten te halen waarbij er nog een kleine lijst overblijft die handmatig behandeld moet worden.
Meer weten over User Provisioning vanuit HR-systeem? Neem gerust contact met ons op.
Arnout van der Vorst

Geschreven door:
Arnout van der Vorst

Maak kennis met Arnout van der Vorst, de inspirerende Identity Management Architect bij Tools4ever sinds het jaar 2000. Na zijn studie Hogere Informatica aan de Hogeschool van Utrecht is hij begonnen als Supportmedewerker bij Tools4ever. Daarna heeft Arnout zich opgewerkt tot een sleutelfiguur in het bedrijf.  Zijn bijdragen strekken zich uit van klantondersteuning tot strategische pre-sales activiteiten, en hij deelt zijn kennis via webinars en artikelen.

Anderen bekeken ook

SAP koppeling met Active Directory

SAP koppeling met Active Directory

06 september 2012

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

04 september 2012

De vooroordelen van Single Sign On

De vooroordelen van Single Sign On

29 november 2011

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

15 maart 2011

Single Sign On met terminal emulatie (VAX64, AS/400, Linux, SSH)

Single Sign On met terminal emulatie (VAX64, AS/400, Linux, SSH)

14 oktober 2010