Single Sign On en wachtwoordsynchronisatie: een krachtige combinatie

Single Sign On en wachtwoordsynchronisatie: een krachtige combinatie

Door: Tjeerd Seinen

Oplossingen voor wachtwoordsynchronisatie zijn van groot nut voor het vergroten van de efficiëntie en het reduceren van kosten. Oplossingen zoals Password Sychronisation Manager (PSM) van Tools4ever zorgen ervoor dat eindgebruikers – na het wijzigen van hun wachtwoord – direct aan kunnen melden op alle benodigde systemen en toepassingen op basis van hetzelfde wachtwoord. PSM zorgt er immers voor dat wachtwoorden in meerdere systemen synchroon zijn. Hierdoor wordt de productiviteit van eindgebruikers vergroot en blijft het aantal wachtwoordgerelateerde telefoontjes naar de helpdesk tot een minimum beperkt. Maar is het eigenlijk mogelijk om de efficiëntie en productiviteit van het personeel nog verder te verbeteren?

Als oplossingen voor wachtwoordsynchronisatie op standalone basis worden ingezet, moeten eindgebruikers zich echter nog altijd handmatig aanmelden op elke applicatie en elk systeem. Dit kan uitzonderlijk veel tijd beslag nemen. Volgens een recente enquête is 85,3% van de gebruikers van mening dat zij veel efficiënter zouden kunnen werken als ze minder tijd kwijt zouden zijn aan allerlei aanmeldingsprocedures.
Single Sign On (SSO)-producten zoals E-SSOM van Tools4ever bieden effectieve oplossingen voor dit soort problemen. Nadat een gebruiker zich heeft aangemeld op het netwerk en de door hem of haar benodigde applicaties en systemen, onthoudt E-SSOM automatisch welke aanmeldingsgegevens er nodig zijn. Daarop zal de gebruiker, elke keer wanneer een toepassing of systeem start, automatisch worden aangemeld.

Een interessante uitbreiding op Single Sign On is Authentication Management. Hiermee wordt de enig overgebleven username/wachtwoord combinatie vervangen door een pasje met een pincode. Een gebruiker kan snel en eenvoudig inloggen op de Active Directory en dus de SSO omgeving door een pas tegen de lezer aan te houden en een pincode in te voeren.

Wat gebeurt er echter als het Active Directory wachtwoord wijzigt? De koppeling tussen de pas en de username/password is hiermee niet langer geldig meer. Door PSM echter met E-SSOM te combineren is het mogelijk om deze koppeling geldig te houden om ook de wachtwoordwijziging door te voeren binnen E-SSOM.

Met een combinatie van deze twee oplossingen behoren tijdrovende aanmeldingsprocedures tot het verleden. Eindgebruikers profiteren van optimaal gebruiksgemak, terwijl de productiviteit van het personeel stijgt.

Tjeerd Seinen

Geschreven door:
Tjeerd Seinen

Tjeerd Seinen is Identity Management Expert & co-founder van Tools4ever. Hij beschikt over zowel een technische als commerciële achtergrond en is daardoor in staat om kansen in de markt om te zetten in functionaliteiten voor producten en consultancy diensten.

Anderen bekeken ook

Wie is het? Telefonisch identificeren van inbound bellers

Wie is het? Telefonisch identificeren van inbound bellers

24 mei 2012

Introduceer sterke wachtwoorden in 3 eenvoudige stappen

Introduceer sterke wachtwoorden in 3 eenvoudige stappen

08 maart 2012

What’s in a password?

What’s in a password?

22 augustus 2011

IAM: Goliath versus David

IAM: Goliath versus David

03 augustus 2011