Crisis met rijkspassen

Crisis met rijkspassen

Door: Arnout van der Vorst

Afgelopen zondag liet onderzoeksjournalist Alberto Stegeman in het SBS 6-programma ‘Undercover in Nederland’ zien hoe hij met een toegangspas van een oud-medewerker een neppistool de rechtbank van Utrecht binnen smokkelde.

Het bleek dat sommige oud-medewerkers hun pasje niet hebben ingeleverd en dat die kaart nog bruikbaar is. Zodoende kunnen onbevoegden zonder controle in de beveiligde personeelsruimtes van de rechtbankgebouwen komen. Als reactie daarop besloot de Raad voor de Rechtspraak alle 12.000 passen die medewerkers van rechtbanken gebruiken te vervangen.

Life-cycle
Het toekennen van toegang tot fysieke ruimtes is in feite een onderdeel van de user life-cycle van een medewerker. Onder de user life-cycle verstaan we de stappen die een medewerker (user) binnen een organisatie doorloopt. Van in dienst, doorstroom tot uit dienst. Iedere stap heeft consequenties voor de toegangsrechten die een gebruiker heeft in het netwerk (logische toegang), maar ook voor de fysieke toegang. Op het moment dat een medewerker in dienst treedt, dienen de juiste toegangsrechten worden aangemaakt. Gedurende het dienstverband van de medewerker moeten deze toegangsrechten accuraat blijven en zoals we hebben kunnen lezen is het zeer belangrijk dat alle verleende toegangsrechten worden ingetrokken als de medewerker de organisatie verlaat.

HR-systeem als basis
Voor het beheren van de user life-cycle is het HR-systeem een uitstekende bron. Immers, veel van de informatie die nodig is voor het beheren van de life-cycle bevindt zich al in het HR-systeem en wordt goed onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan NAW-gegevens, start- en einddatum van het contract, kostenplaats, functie, ‘manager-medewerker’-relatie en afdeling. Door deze informatie met behulp van Identity Management software te koppelen aan het netwerk en een security management systeem, is het mogelijk om het HR-systeem als basisregistratie te gebruiken voor het beheren van logische en fysieke toegangsrechten.

Zo kan voor een nieuwe medewerker die wordt opgevoerd in het HR-systeem automatisch een netwerkaccount worden aangemaakt en op basis van de functie die de medewerker binnen de organisatie heeft ook logische toegangsrechten worden toegekend. Door een koppeling met een security management systeem kan vervolgens automatisch een toegangspas met specifieke rechten worden toegewezen aan de nieuwe medewerker. En wanneer het contract van de medewerker eindigt, is dat ook kenbaar in het HR-systeem. De medewerker krijgt immers ook geen salaris meer. De toegangspas kan dankzij de applicatiekoppeling automatisch worden geblokkeerd als de medewerker geen contract meer heeft.

Organisaties moeten erkennen dat de registratie en autorisatie van gebruikerspassen een essentieel onderdeel is van de user life-cycle van medewerkers. Door het HR-systeem als kernregistratiesysteem te behandelen wordt een medewerker op één punt, uniform en gecontroleerd, vastgelegd en nemen alle andere systemen (waardoor security management systemen) deze gegevens over.

Arnout van der Vorst

Geschreven door:
Arnout van der Vorst

Maak kennis met Arnout van der Vorst, de inspirerende Identity Management Architect bij Tools4ever sinds het jaar 2000. Na zijn studie Hogere Informatica aan de Hogeschool van Utrecht is hij begonnen als Supportmedewerker bij Tools4ever. Daarna heeft Arnout zich opgewerkt tot een sleutelfiguur in het bedrijf.  Zijn bijdragen strekken zich uit van klantondersteuning tot strategische pre-sales activiteiten, en hij deelt zijn kennis via webinars en artikelen.

Anderen bekeken ook

SAP koppeling met Active Directory

SAP koppeling met Active Directory

06 september 2012

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

User- en toegangsbeheer in cloud applicaties: een uitdaging

04 september 2012

De vooroordelen van Single Sign On

De vooroordelen van Single Sign On

29 november 2011

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

RBAC: sleutelrol, beheer en evolutie

15 maart 2011