Het bieden van het beste onderwijs voor hun leerlingen is voor iedere onderwijsinstelling het belangrijkste speerpunt. Dat gezegd hebbende, kan alle tijd die wordt besteed aan kleine problemen een hindernis vormen om deze doelstelling te behalen. Hindernissen die overwonnen kunnen worden met eenvoudige oplossingen.

Een van deze kleine problemen is voor studenten het onthouden van de vele wachtwoorden voor hun systemen en applicaties. Studenten hebben vaak zoveel aan hun hoofd, zoals school, het sociale leven, sport enz., dat zij gemakkelijk hun wachtwoord vergeten. Dit leidt op zijn beurt tot een enorme hoeveelheid vragen aan de service desk van de school om wachtwoorden te resetten. De hoeveelheid tijd die wordt besteed aan het resetten van wachtwoorden is tijd die de service desk beter kan besteden aan iets dat veel hogere prioriteit heeft.

Docenten kampen met eenzelfde soort probleem. Zij dienen veelvoudig in te loggen op veel verschillende systemen om informatie te verwerken, zoals cijfers van leerlingen. Het aantal wachtwoorden en gebruikersnamen die een leraar nodig heeft en moet onthouden kan soms overweldigend zijn. Het opschrijven van deze informatie op een stuk papier of opslaan in een document is echter onveilig en dus geen optie.

Het hebben van een systeem dat deze informatie (versleuteld) opslaat in een database en de docent of leerling automatisch ingelogd op ieder benodigd systeem, voorkomt dat de eindgebruiker hun gebruikersnamen en wachtwoorden moeten onthouden en in moeten voeren. Dit bespaart tijd en voor sommigen ook stress. Een Single Sign-On oplossing stelt een gebruiker in staat dit te doen. Met Single Sign-On loggen studenten en docenten eenmalig in met hun netwerkaccount en elke applicatie die ze daarna opstarten wordt automatisch ingelogd en vervolgens automatisch opgestart.

Wachtwoord problemen is iets waar studenten, docenten en personeel geen kostbare tijd aan zouden moeten besteden. Met een eenvoudige Single Sign-On oplossing hoeven zij alleen één enkele set credentials te onthouden. En dat komt het onderwijs ten goede.