Multifactorauthenticatie

Multi-Factor Authenticatie (MFA)

Wat is Multi-Factor Authenticatie (MFA)

Kort samengevat is Multi-Factor Authenticatie (MFA) een authenticatie methode waarbij de online gebruiker twee of meer stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. Dit soort authenticatie wordt ook wel Two-Factor Authenticatie (2FA) genoemd. Hoewel ’two-factor authenticatie’ een populaire term blijft, is MFA steeds meer de overkoepelende term geworden.

Hoe werkt MFA?

De eerste stap is het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord, dit is tegenwoordig de meest voorkomende vorm van authenticatie. Sinds het aanmaken van individuele gebruikersaccounts voor computer- en applicatietoegang zijn gebruikersnamen en wachtwoorden de norm. Het wachtwoord is de populairste en een van de meest gebruikte veiligheidsmaatregelen, maar vaak ook de meest kwetsbare. In de Verenigde Staten is bijvoorbeeld een e-mailadres gemiddeld aan 130 verschillende gebruikersaccounts gekoppeld [i]. Van de gebruikers gebruikt zelfs 2/3 hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, dit kan grote gegevenslekken veroorzaken [ii].

De tweede stap is dat je naast het ingeven van je inlognaam en wachtwoord een tweede sleutel (of nog meer) dient in te geven om in te kunnen loggen. Een aantal voorbeeld mogelijkheden zijn: Het ontvangen van een sms-code, het ontvangen van een aanmeldingsverzoek in een gekoppelde app op je smartphone of het overnemen van een gegeneerde code. Alleen deze combinatie zorgt ervoor dat je toegang krijgt.

Tegenwoordig kunnen pasjes met PIN het loginscherm vervangen. Je scant je pasje (stap 1) en voert daarna een PIN/wachtwoord in (stap 2).

Een bankpas in combinatie met een pincode is een simpel voorbeeld van een two-factor authentication. Wanneer een van de cruciale onderdelen ontbreekt (bankpas of pincode) kan er geen toegang worden verkregen tot de rekening.

Deze voorbeelden tonen aan hoe MFA een essentieel onderdeel is van onze dagelijkse interacties met technologie, en hoe het helpt om onze gegevens en informatie veilig te houden.

Waarom is MFA belangrijk?

In het digitale tijdperk waarin we leven, is de beveiliging van gegevens en informatie van cruciaal belang. Cyberaanvallen en datalekken zijn aan de orde van de dag, en de gevolgen kunnen verwoestend zijn, zowel voor individuen als voor organisaties. Hier komt MFA (Multi-Factor Authenticatie) in beeld.

MFA speelt een essentiële rol in het versterken van de beveiliging door het toevoegen van een extra laag van bescherming. Terwijl traditionele beveiligingsmethoden, zoals het gebruik van een enkel wachtwoord, kwetsbaar kunnen zijn voor aanvallen, maakt MFA het veel moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen. Zelfs als een wachtwoord wordt gecompromitteerd, biedt MFA een extra barrière die moet worden overwonnen.

Bovendien helpt MFA bij het tegengaan van de menselijke factor in beveiligingsrisico’s. Mensen zijn geneigd om eenvoudige, gemakkelijk te onthouden wachtwoorden te gebruiken, en ze vaak te hergebruiken over meerdere accounts. Dit maakt hen kwetsbaar voor aanvallen. MFA vermindert dit risico door te vereisen dat gebruikers een tweede vorm van authenticatie verstrekken.

Daarnaast is MFA ook van belang voor regelgevingsdoeleinden. Veel industrieën en regio’s hebben strikte regelgeving rond de beveiliging van gegevens en vereisen het gebruik van MFA. Door MFA te implementeren, kunnen organisaties voldoen aan deze regelgeving en mogelijke boetes of sancties vermijden.

Kortom, MFA is belangrijk omdat het een krachtige, effectieve manier is om de beveiliging van gegevens en informatie te versterken, de menselijke factor in beveiligingsrisico’s te verminderen, en te voldoen aan regelgevingsvereisten. In een wereld waar cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, is MFA geen luxe, maar een noodzaak.

De 5 Authenticatiefactoren

We kunnen authenticatiemiddelen in vijf categorieën (of factoren) indelen: iets dat je weet, iets dat je bent, iets dat je hebt, locatie en tijd. Als het op beveiliging aankomt, dan heeft elke factor andere eigenschappen.

1. Iets dat je weet – Deze eerste factor kennen we allemaal: de gebruikersnaam en het wachtwoord. Daarnaast vallen de beveiligingsvragen hier ook onder. Het combineren van een gebruikersnaam en wachtwoord met een beveiligingsvraag wordt nog steeds beschouwd als single-factor authenticatie, omdat ze beide in deze categorie vallen.
  2. Iets dat je bent – Deze authenticatiefactor omvat alle biometrische gegevens die als referenties kunnen dienen. Voorbeelden zijn vingerafdrukken, gezichtsherkenning of irisscans. Dit type authenticatie is steeds populairder geworden bij mobiele apparaten met ingebouwde vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning. Deze middelen zijn gemakkelijk in gebruik. Je hebt je vingerafdruk immers altijd bij je en die raak je ook niet zomaar kwijt.
  3. Iets dat je hebt – Hieronder vallen items zoals sleutelkaarten en hardware tokens. Eenmalige wachtwoorden die via een sms of e-mail naar mobiele telefoons van gebruikers worden verzonden, worden in toenemende mate ook onder deze factor ingedeeld. Het gebruik van mobiele apparaten helpt het risico van verlies van fysieke items te bestrijden. In sommige systemen fungeert het apparaat van de gebruiker zelf als een factor in deze categorie, nadat het is gemarkeerd als een “vertrouwd apparaat”.
  4. Locatie – Verwijst naar de geografische of netwerkbeperkingen die kunnen worden toegevoegd aan authenticatiemethoden voor extra beveiliging. Gebruikers hebben bijvoorbeeld alleen toegang tot een applicatie wanneer ze zich binnen het bedrijfsnetwerk of in een specifiek land bevinden.
  5. Tijd – Verwijst naar eventuele beperkingen die kunnen worden toegevoegd om authenticatie binnen een bepaald bereik van uren te houden. Op tijd gebaseerde factoren biedt beveiliging als je gebruikers alleen binnen een bepaalde periode mogen inloggen – bijvoorbeeld tussen 09.00 en 17.00 uur.

Daarnaast zijn er ook MFA-methoden die gebruik maken van communicatiekanalen, zoals SMS- of e-mailcodes, waarbij een eenmalige code naar de telefoon of het e-mailadres van de gebruiker wordt gestuurd, of push-notificaties, waarbij de gebruiker een melding ontvangt op een vertrouwd apparaat om een inlogpoging te bevestigen.

Elke MFA-methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze voor een bepaalde methode hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van de gegevens die worden beschermd, de technische vaardigheden van de gebruikers, en de kosten van de implementatie.

MFA in het dagelijkse gebruik

We nemen nogmaals het voorbeeld van de bankpas om te schetsen hoe deze vijf authenticatiemiddelen in het dagelijks gebruik ingezet worden.

Wanneer je geld gaat opnemen kan dat alleen door jezelf te authentiseren. De bankpas dient als ‘iets dat je hebt’ en je pincode als ‘iets dat je weet’. Uiteraard kunnen er andere voorwaarden worden afgedwongen in plaats van je pincode zoals een vingerafdruk ‘iets dat je bent’. Als je bank het aantal geldautomaten waar je toegang toe hebt beperkt is een locatiefactor van kracht. Het aantal transacties van één dag dwingen een tijdsfactor af.

Andere voorbeelden van MFA in actie

MFA, of Multi-Factor Authenticatie, is een beveiligingsmethode die we vaak tegenkomen in ons dagelijks leven, soms zonder dat we het zelfs maar beseffen. Hier zijn enkele voorbeelden van MFA in actie:

1. Online Bankieren: Wanneer je inlogt op je online bankrekening, wordt je vaak gevraagd om naast je gebruikersnaam en wachtwoord ook een eenmalige code in te voeren. Deze kan naar je mobiele telefoon worden gestuurd, maar ook via een apparaat als de ‘random reader’ worden getoond. Dit is een vorm van MFA, waarbij de tweede factor de eenmalige code is die je ontvangt.
  2. Sociale Media: Platforms zoals Facebook en Instagram bieden MFA-opties voor extra beveiliging. Na het invoeren van je wachtwoord, kan je gevraagd worden om een code in te voeren die naar je telefoon is gestuurd, of om een melding op een vertrouwd apparaat te bevestigen.
  3. Werkplekbeveiliging: In veel bedrijven is MFA een standaard onderdeel van de beveiligingsprotocollen. Werknemers kunnen bijvoorbeeld gevraagd worden om naast het invoeren van hun wachtwoord ook een vingerafdruk of een smartcard te gebruiken om toegang te krijgen tot hun werkstations of bepaalde applicaties.
  4. E-mailproviders: Diensten zoals Gmail en Outlook bieden MFA-opties om de e-mailaccounts van gebruikers te beveiligen. Naast het wachtwoord kan je gevraagd worden om een tweede factor te gebruiken, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd, of het bevestigen van een prompt op een vertrouwd apparaat.

Waarom is MFA de oplossing?

Er zijn veel voordelen verbonden aan Multi-Factor Authenticatie, we hebben de belangrijkste hieronder uitgewerkt:

• Betere beveiliging: Niet alleen omdat je diefstal van wachtwoorden voorkomt, maar ook omdat het inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord kwetsbaar is voor brute-force-aanvallen of social engineering/ social hacking.
  • Vereenvoudiging van aanmeldingsprocedure: Je zou denken dat MFA het aanmeldproces bij accounts ingewikkelder maakt. Echter, kunnen bedrijven dankzij de extra beveiliging van MFA meer geavanceerde aanmeldingsopties gebruiken, zoals Single Sign-On, eenmalig inloggen. Door het loginscherm te vervangen met een pasje vereenvoudigt de aanmeldingsprocedure enorm. Gebruikers hoeven daarna alleen nog maar een PIN of wachtwoord in te voeren.
  • Een stap richting conformiteit: De AVG verplicht je een systeem op te zetten die de beheersing van bepaalde data optimaliseert. Dat geldt vooral bij het beschermen van gevoelige gegevens zoals persoonlijk identificeerbare informatie of financiële gegevens. Dat betekent dat MFA een stap is die nodig is voor conformiteit.
  • Essentieel onderdeel van cybersecurity: Met de toename van cloudapplicaties is er ook een verhoogd risico op gegevenslekken. MFA is een van de beste veiligheidsmaatregelen om je organisatie, gebruikers en gevoelige gegevens te beschermen.

Verken MFA binnen onze IAM-oplossing en lees direct hoe gebruikers dit ervaren.

Hoe MFA te implementeren in je organisatie

Het implementeren van MFA in je organisatie kan een aanzienlijke verbetering van de beveiliging betekenen. Hier zijn enkele stappen om je te helpen bij dit proces:

1. Evalueer je behoeften: Bepaal welke systemen en gegevens bescherming nodig hebben en wie er toegang toe moet hebben. Overweeg ook de technische vaardigheden van je gebruikers en de mogelijke impact op de gebruikerservaring.
  2. Kies de juiste MFA-methode: Zoals eerder besproken, zijn er verschillende MFA-methoden beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Kies de methode die het beste past bij je behoeften en omstandigheden. Dit kan een combinatie van methoden zijn, afhankelijk van de verschillende rollen en toegangsniveaus binnen je organisatie.
  3. Zoek een betrouwbare MFA-provider: Er zijn veel providers die MFA-oplossingen aanbieden. Zoek naar een provider die een robuuste, veilige en gebruiksvriendelijke oplossing biedt en die goede klantenservice en technische ondersteuning biedt.
  4. Implementeer de MFA-oplossing: Dit kan een complex proces zijn, afhankelijk van de grootte en complexiteit van je organisatie. Het kan nuttig zijn om de hulp in te roepen van IT-professionals. Zorg ervoor dat de implementatie grondig wordt getest voordat deze volledig wordt uitgerold.
  5. Train je medewerkers: Zorg ervoor dat alle gebruikers begrijpen wat MFA is, waarom het belangrijk is en hoe ze het moeten gebruiken. Dit kan worden bereikt door middel van trainingssessies, handleidingen en voortdurende ondersteuning.
  6. Monitor en update je MFA-oplossing: Na de implementatie is het belangrijk om de effectiviteit van je MFA-oplossing te blijven monitoren en deze indien nodig bij te werken. Dit kan het aanpassen van de gebruikte methoden omvatten, het toevoegen van nieuwe gebruikers of het wijzigen van toegangsniveaus.

Het implementeren van MFA is een belangrijke stap in het verbeteren van de beveiliging van je organisatie. Hoewel het enige tijd en middelen kan vergen, is de verbeterde beveiliging en gemoedsrust die het biedt de investering meer dan waard.

Conclusie

In een tijd waarin cyberaanvallen en datalekken steeds vaker voorkomen, is het implementeren van Multi-Factor Authenticatie (MFA) geen luxe, maar een noodzaak. MFA voegt een extra laag van beveiliging toe aan je systemen en gegevens, waardoor het voor onbevoegden aanzienlijk moeilijker wordt om toegang te krijgen.

Er zijn verschillende MFA-methoden beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen, en de keuze voor een bepaalde methode hangt af van je specifieke behoeften en omstandigheden. Het is belangrijk om je behoeften zorgvuldig te evalueren, de juiste MFA-methode te kiezen, een betrouwbare MFA-provider te vinden, de MFA-oplossing zorgvuldig te implementeren en je medewerkers te trainen in het gebruik ervan.

Hoewel het implementeren van MFA enige tijd en middelen kan vergen, zijn de verbeterde beveiliging en gemoedsrust die het biedt de investering meer dan waard. In de strijd tegen cybercriminaliteit is MFA een krachtig wapen dat kan helpen om je organisatie te beschermen.

Product Flyer Video HelloID Access Management

Download HelloID whitepaper

Wanneer een gebruiker probeert in te loggen op een systeem dat MFA gebruikt, wordt hij of zij eerst gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Dit is de eerste factor. Vervolgens wordt de gebruiker gevraagd om een tweede factor te verstrekken, zoals een code die naar zijn of haar smartphone is gestuurd, een vingerafdruk, of een hardware token.

Hoewel MFA een aanzienlijke verbetering van de beveiliging biedt ten opzichte van traditionele enkelvoudige authenticatiemethoden, is geen enkele beveiligingsmethode 100% veilig. Er zijn altijd potentiële risico’s, zoals phishing-aanvallen of het verlies van een hardware token. Echter, de extra laag van beveiliging die MFA biedt, maakt het aanzienlijk moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen.

Het toevoegen van een extra stap aan het inlogproces kan in eerste instantie ingewikkelder lijken, maar de meeste gebruikers wennen snel aan het proces. Bovendien bieden veel MFA-oplossingen opties voor het onthouden van vertrouwde apparaten, waardoor de tweede factor niet bij elke login hoeft te worden ingevoerd.

Ja, MFA kan worden gebruikt op een breed scala aan apparaten, waaronder desktopcomputers, laptops, tablets en smartphones. De specifieke MFA-methoden die beschikbaar zijn, kunnen echter variëren afhankelijk van het apparaat en het besturingssysteem.