What’s in a password?

What’s in a password?

Door: Tjeerd Seinen

Zou je me geloven als ik zou beweren dat tegenwoordig minder dan 1% van alle wachtwoorden die in gebruik zijn werkelijk willekeurige wachtwoorden zijn? Dit is helaas waar. Een recent onderzoek laat zien dat minder dan 1% van wachtwoorden die op dit moment in gebruik zijn willekeurig of aselect zijn. In feite laat dit onderzoek zien hoe mensen hun wachtwoorden samenstellen. Resultaten uit het onderzoek zijn:

• 14% van alle wachtwoorden zijn afgeleid van een naam (JanSmit)

• 8% van alle wachtwoorden zijn een afgeleide van een plaatsnaam – vaak een naam van een stad of een dorp waar de persoon in kwestie woont of geboren is (Utrecht)

• 14% van wachtwoorden zijn zuiver numeriek van aard en soms zijn het opeenvolgende nummers (12345)

• 25% van wachtwoorden zijn willekeurige wachtwoorden uit het woordenboek (computer)

• Nog eens 8% zijn samengesteld uit toetsenbordpatronen, korte uitdrukkingen, woorden in het e-mail adres en herhalende woorden (asdf, zwartekat, @apple, roodrood – respectievelijk)

• De resterende 31% van wachtwoorden kon tijdens dit onderzoek niet in kaart worden gebracht

Deze informatie is alarmerend voor alle netwerk- en securitybeheerders in alle branches. Hoewel wachtwoordcomplexiteitsregels steeds vaker worden toegepast, geldt dit zeker nog niet voor alle organisaties. En zelf met wachtwoordcomplexiteit, zullen er werknemers zijn die wachtwoorden gebruiken die makkelijk te raden zijn. Dus om inbreuken op het netwerk te voorkomen, zullen organisaties moeten overwegen om password management serieuzer te nemen om het netwerk beter te beschermen. Er zijn diverse software oplossingen die organisaties kunnen implementeren om de risico’s op hun netwerkbeveiliging te reduceren.

Een mogelijkheid waar ik me graag op wil focussen is de implementatie van een oplossing met zogenaamde ‘two-factor authenticatie’. Deze oplossing omvat het veiligstellen van de primaire login door middel van een gebruikerspas of biometrie. In plaats van het invoeren van een gebruikersnaam of wachtwoord, kunnen gebruikers inloggen door gebruik te maken van een gebruikerspas/biometrie in combinatie met een lezer en het invoeren van hun pincode. Het combineren van een gebruikerspas/biometrie en een pincode zorgt voor een sterke authenticatie. Dit is een sterke combinatie omdat two-factor authenticatie gebaseerd is op iets wat de gebruikers bezitten (gebruikerspas/biometrie) en iets wat ze weten (pincode).

Enterprise Single Sign On Manager (E-SSOM) van Tools4ever biedt volledige integratie met alle gangbare two-factor authenticatie kaartreader, zoals HID, Mifare, Biometrie, Gridtoken, Proximity-based devices en RFID readers. E-SSOM biedt een ingebouwde integratie met de driver software van de (kaart) reader en koppelt de pass-card ID met de credentials van de gebruiker(gebruikersnaam/wachtwoord) in de Active Directory. Er is geen extra software nodig om deze koppeling te maken. Deze functie garandeert een gebruikersvriendelijke en veilige login voor alle gebruikers.

* Bron: The science of password selection door Troy Hunt

Tjeerd Seinen

Geschreven door:
Tjeerd Seinen

Tjeerd Seinen is Identity Management Expert & co-founder van Tools4ever. Hij beschikt over zowel een technische als commerciële achtergrond en is daardoor in staat om kansen in de markt om te zetten in functionaliteiten voor producten en consultancy diensten.

Anderen bekeken ook

Wie is het? Telefonisch identificeren van inbound bellers

Wie is het? Telefonisch identificeren van inbound bellers

24 mei 2012

Introduceer sterke wachtwoorden in 3 eenvoudige stappen

Introduceer sterke wachtwoorden in 3 eenvoudige stappen

08 maart 2012

Single Sign On en wachtwoordsynchronisatie: een krachtige combinatie

Single Sign On en wachtwoordsynchronisatie: een krachtige combinatie

23 november 2011

IAM: Goliath versus David

IAM: Goliath versus David

03 augustus 2011