Om virtuele werkplekken uit te kunnen rollen is een stabiel fundament nodig. Organisaties moeten immers altijd door kunnen gaan met hun core business. En dat geldt met name voor zorginstellingen.

Om het flexwerken te ondersteunen en ervoor te zorgen dat medewerkers hun werksessie kunnen meenemen van het ene naar het andere werkstation maakte een klant van ons al jaren naar tevredenheid gebruik van een virtuele omgeving, bestaande uit Citrix XenApp en pc’s ingericht als thin clients. Om in te spelen op de toegenomen functionele behoeftes en om performance-redenen, moest deze infrastructuur worden vernieuwd.

De klant stond voor de keuze om of de bestaande Citrix XenApp- omgeving te actualiseren of om de stap te maken naar volledige desktopvirtualisatie. De belangrijkste eis voor de nieuwe omgeving was dat de desktops zeer snel toegankelijk zouden blijven. De organisatie deed uiteindelijk een succesvolle test met VDI op basis van Citrix XenDesktop en VMware ESX en daarna werd de nieuwe omgeving live gezet voor een klein deel van de organisatie. Vanuit deze pilot kon de organisatie opschalen naar alle gebruikers van de organisatie.

Voorbereiding opschalen
De opschaling naar het hele concern vereiste nog wel wat voorbereiding. Ten eerste moesten alle applicaties getest worden op de nieuwe VDI-omgeving. Daarnaast moest ook de Single Sign-On-oplossing (SSO) worden vervangen. De oude Single Sign-On oplossing (inloggen met gebruikerspas en pincode) ondersteunde het authentiseren naar de oude en nieuwe VDI-omgeving wel, maar bij het omschakelen van de ene naar de andere omgeving duurde het 50 seconden voordat een sessie weer beschikbaar kwam. En dat vond de organisatie te lang. De organisatie koos daarom voor E-SSOM van Tools4ever, een oplossing die snel kan connecteren naar meerdere omgevingen. E-SSOM realiseert een inlogtijd van 10 tot 15 seconden, waardoor medewerkers zeer snel toegang hebben tot de benodigde applicaties.