Door: Véronique Marquenie, Marketeer bij Tools4ever

De YubiKey en andere security keys worden al jaren ondersteund door Windows-, Mac-, Linux- en Android-platforms, maar tot voor kort nog niet via iOS. Sinds Apple iOS 13.3 heeft uitgebracht is er nu ook ondersteuning voor het gebruik van security keys in combinatie met Apples eigen webbrowser, Safari. Dit betekent dat de YubiKey nu ook te gebruiken is met de iPhone.

Een security key is een hardwarematige two-factor authenticatie (2FA) sleutel die zorgt voor eenvoudige en veilige toegang tot applicaties. Een goedkope 2FA-methode waarmee je nog veiliger inlogt en het biedt een alternatief voor de duurdere bekende 2FA producten zoals RSA en Safenet.

Two-factor zonder smartphone

Alleen inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord is in veel gevallen niet voldoende, daarom wordt er extra verificatie (2FA) vereist. Een extra verificatie kan zijn een SMS-bericht, email of soft token: Google Authenticator, Microsoft Authenticator, etc. Voor het ontvangen van een verificatiecode is in veel gevallen een smartphone nodig. Echter, beschikt niet iedereen over een (zakelijke) smartphone. Daarnaast is het aanschaffen en beheer van zakelijke smartphones of 2FA product erg kostbaar.

Zonder smartphone is een goedkopere vorm van two-factor authenticatie (2FA) ook mogelijk. Bijvoorbeeld door het gebruik van een security key die gebaseerd is op de open industriestandaard FIDO2. Deze methode is zelfs veiliger dan het gebruik van een telefoon. Mobiele telefoonnummers kunnen gehackt worden en SMS-berichten onderschept. HelloID ondersteunt verschillende security keys, waaronder de YubiKey. De meeste security keys werken via USB, Bluetooth, NFC (contactloos) of een speciale kaartlezer. Al voor een paar tientjes wordt gezorgd voor een zeer veilige en tegelijkertijd gebruiksvriendelijke toegang tot applicaties.

HelloID in combinatie met de YubiKey

Hoe werkt dit in de praktijk?

  • In deze product demo tonen we hoe kan worden ingelogd op iOS 13.3 in combinatie met YubiKey NFC - tap-and-go 2-Factor Authenticatie.
  • In deze product demo tonen we hoe kan worden ingelogd op iOS 13.3 in combinatie met YubiKey Lightning security key.

Voordelen YubiKey en andere security keys

  • Gebaseerd op de open industriestandaard FIDO2;
  • Goedkoop in aanschaf;
  • Géén smartphone meer nodig voor het ontvangen van de 2FA;
  • Snelle toegang tot alle applicaties;
  • Verhoogt effectiviteit, productiviteit en gebruikerservaring;
  • Betere en makkelijkere naleving van wet- en regelgeving;
  • Mogelijk om volledig wachtwoordloos in te loggen (dit is niet verplicht).

Meer weten?

HelloID klanten kunnen YubiKey of andere security keys toepassen in hun HelloID omgeving naast de al gebruikte authenticatiemethodes. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om medewerkers die met zeer gevoelige informatie werken van een YubiKey te voorzien. Ook kan worden gestart met een trial om de gebruikersacceptatie te evalueren.

Wilt u meer informatie ontvangen en/of benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn voor uw organisatie zijn? Maak direct een afspraak of neem contact met ons op.